Elektriska utombordare

En sk trollingmotor som kan köpas på varuhus har sin starkaste användning på båtar som är utrustade med en motor som laddar batterierna. Skribenten har erfarenhet av trollingmotorer på större segeljollar och det tunga batteriet är en nackdel samtidigt som effekten inte räcker till när man skall gå ut mot vinden. Det var i det sammanhanget som den nya generationen elektriska utombordare dök upp.

Elektriska utombordare från det Hongkong baserade företaget ePropulsion är oslagbara produkter.

Den person som vill röra sig på vattnet nästan ljudlöst och vill kunna höra naturens ljud, endera som fiskare eller seglare, så heter den moderna lösningen SPIRIT 1.0

SPIRIT 1.0 har en modern formgivning och modern teknik. Motorn kan enkelt bäras till båten så att litium batteriet som väger 8 kg bärs i ena handen medan motorn som väger 10,4 kg bärs i den andra handen. Motorn sätts fast på båten varefter batteriet med ett enkelt handgrepp sätts fast på motorn och kabelsansluts.

På en genomtänkt display slås strömmen på och motorn är färdig att användas. Motorn har en effekt på 1 kW och då motorn finns direkt på propelleraxeln sker kraftöverföringen utan förluster och motsvarar därför en utombordare med förbränningsmotor på 3 HP, detta utan oljiga utsläpp! En vridning på handtaget ger en steglös körning framåt eller bakåt. På displayen kan drifttiden ses, detta betyder att du kan köra med full fart i en timme eller med lägre fart under många timmar och du ser hela tiden hur mycket tid du har till förfogande. Detta betyder att efter en halvtimmes full fart kan du gå ner till halvfart och ha flera timmars gångtid kvar vilket kan ses från motorns display.

Efter körning kan batteriet laddas med en solpanel eller kopplas in på nätet via en batteriladdare. Denna batteriladdare hör till leveransen medan en solpanel kan fås som tillval. Naturligtvis är motorn servicefri, ingen olja i bränslet eller i motorn, inte heller någon växellådsolja.

NAVY 3.0 och NAVY 6.0 har en modern formgivning och modern teknik. Samma grundkomponenter finns i bägge produkterna. NAVY 3.0 har en 3 kW motor som pga att motorn finns direkt på propelleraxeln, motsvarar en effekt på 5 HP. Motorn drivs från ett separat Litiumbatteri. Motorn kan styras med ett handtag eller fås med en trådlös Remote Control och då utrustas med rattstyrning.

NAVY 6.0 har en 6 kW motor och motsvarar en vanlig utombordare med en effekt på 9,9 HP. Till denna elektriska utombordare är lämpligt att koppla två batterier parallellt. I övrigt är utförandet samma som NAVY 3.0